Metsä- vai peltotontti? Millainen on hyvä omakotitalotontti?

Meillä on haaveena asua vielä joskus omakotitalossa. Oikeastaan se ei edes ole enää haave vaan käynnissä oleva projekti. Ostimme pari vuotta sitten rauhallisen, syrjäisän rinnetontin keskeltä metsää. Sen tontin piti olla unelmiemme tontti. Kaikki palikat kohtasivat toisensa. Ei tullut mieleen edes harkita muita vaihtoehtoja.

Parin vuoden aikana tonttia on raivattu ja tulevan talon ääriviivat kaivettu esiin. Rakennuslupa on haettu ja myönnetty ja unelmien talon pohjapiirrustukset tehty. Varsinainen rakentaminen aloitetaan kunhan aika on sopiva eli mies saa erään aikaa vievän työprojektin päätökseen.

Tai näin olemme suunnitelleet.

Näkymät talviaikaa metsätontiltamme


Sateisena juhannuksena tuli selailtua asuntoilmoituksia ihan noin huvin vuoksi. En tiedä kannattiko, koska nyt emme tiedä mitä tehdä.

Tonttimme lähellä on myynnissä puolet isompi peltotontti, jossa on viimeistelyä vaille valmis hulppeä hirsitalo. Tämän kokonaisuuden ostamalla säästäisimme myös noin 100 000 euroa, jos talon saisi ostettua miettimällämme tinkihinnalla.

Ongelmana on, että peltotontti on täysin avoin ja tien varrella kun taas oma tonttimme on päättyvän tien päässä ja täysin suojassa naapureilta ja uteliailta ihmisiltä. Mutta kun hirsitalo on aina hirsitalo..

Mitä me haluamme tontilta? Ainakin rauhaa, suojaa, tilaa ja hyvänsijainnin. Hirsitalo on meidän molempien unelma ja suunnitteilla oleva talo ei sellainen ole budjettisyistä.

On plussien ja miinuksien aika.

Oma metsätontti:

+ rauhallinen ja suojassa
+ ei lähinaapureita
+ saamme toteutettu haaveemme itse suunnitellusta omakotitalosta
+ voimme valita heti miellyttävät sisustusmateriaalit
+ tontti on "persoonallinen"
+ suojaisaa puustoa, jotka antavat myös maisemaan ilmettä
+ omalta pihalta pääsee heti metsään
+ hyvä sijainti
+ tontilla tunnelmallinen metsäaukio

- kaikki vielä alussa ja rakentamisen vaiva
- iso rahasyöppö
- paljon raivaus- ja maatyötä sekä pihatöitä
- hyttysiä ja ötököitä
- kalliotontti eli räjäyttelyä luvassa eli lisää kallista rakentamista

Valmis talo peltotontilla:

+ melkein muuttovalmis talo
+ komea hirsitalo
+ maalämpö
+ enemmän huoneita ja tilaa kuin omassa suunnitelmassa
+ iso summa rahansäästöä
+ hyvä sijainti
+ pääsemme nopeammin omakotitaloon
+ isompi tontti, jota ei tarvitse raivata
+ hiljaisen tien varressa
+ mahdollisesti paremmat maisemat talosta (ei tiedä vielä)
+ talossa valmiina kaikki ne piirteet mitä unelmatalossammekin

- tien varressa ja naapuri ihan vieressä
- piha avoin katseille joka puolelta
- ei suojaa eli paahteista auringonpaistetta ja tuulta
- mahdolliset hajuhaitat viereiseltä hevostilalta
- miehen mielestä paljulle ei ole yhtä hyvää paikkaa tiedossa kuin omalla tontilla
- talo on viimeistelyä vaille valmis eli pientä rakentamisesta tehtävissä kuten listat ja terassi ym
- piha tehtävä
- osa talon pintamateriaaleista ei miellytä silmää

Tasapelillä mennään siis toistaiseksi. Olemme jo kysyneet mahdollisuutta näyttöön. Toivottavasti se toisi jotain ratkaisua suuntaan tai toiseen. Tällä hetkellä mies kannattaa omaa tonttia ja minä valmista taloa.

Mielipiteitä? Yleisesti metsä- vai peltotontti? Kumpi teitä miellyttäisi näillä tiedoilla?

3 kommenttia:

  1. Me asutaan keskellä peltoja (ei omia peltoja kuitenkaan) mutta meillä ei ole naapureita lähellä, siinä ero tuohon teidän katsomaan peltotonttiin. Meillä on tässä muutamia puita, mutta eipä ne paljoa suojaa taikka varjosta. Todella iso plussa on avarat maisemat, ja toinen iso plussa se ainainen tuuli jonka vuoksi ei todellakaan ole hyttysiä tms. Tuuli voi toki myös jonkun mielestä olla ikävä juttu, mutta mä kyllä tykkään. Talvella tietty tuo sitten tietystä suunnasta tuullessa aika lailla kylmää ja talo jäähtyy helposti. Mutta vain siitä yhdestä suunnasta tuullessa. Mun mielestä metsätontti olisi toisaalta aivan ihana, mutta siinä on tosiaan isona miinuksena ne ötökät.

    Iso mietintä teillä kyllä on, ymmärrän erittäin hyvin molemmat kannat!! Valmis talo ilman sitä kaikkea rakentamisen vaivaa, ja vielä noin iso rahallinen säästökin - ne kyllä houkuttaa. Voisihan sitten pintoja remontoida oman näköiseksi. Ja sitten toisaalta se naapurien välitön läheisyys on iso miinus (minun mielestä, ei toki kaikkien mielestä). Hevostalli tuo erittäin todennäköisesti teidän "iloksi" ainakin rutosti kärpäsiä - tuossa meidän lähistöllä on lammastila ja siinä lähellä asuvat on aivan sekona niistä kärpäsmääristä... Minä kyllä menisin varmaan katsomaan sitä paikkaa ja taloa, ja luottaisin sellaseen "ensituntemukseen" mitä siitä tulee. Jos yhtään on epäileväinen mieli, niin sitten ehkä jättäisin sikseen. Jos taas palaset loksahtelis selvästi kohdilleen, niin harkitsisin ostamista.

    Kerro sitten, mihin päädyitte!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista! Tällä hetkellä ollaan molemmat kallistuttu siihen, että ehkä kuitenkin mennään omilla suunnitelmilla, jotta ei jää harmittamaan kun unelmia ei toteututtakaan. Mutta ollaan silti menossa tässä pian taloa katsomaan, jos se sittenkin tuntuisi omalta. On tässä punnittavaa, mutta onneksi ei tarvi sekunnissa päättää. Kerron toki miten asia etenee!

      Poista
  2. Ihanalta näyttää noin talvenakin. Onko tuohon tehty luontoselvitys? Meillä olisi tontti tiedossa, nyt mietitään tuota luontoselvityksen tekoa. Meillä se on todella metsässä se tontti.

    VastaaPoista

Kun työaika muutti muotoaan

Jännä huomata, miten käsite työajasta muuttuu yrittäjyyden myötä. Vähän niin kuin käsite omasta ajasta vauvan synnyttyä. Kumpaakaan ei nimit...

Luetuimmat