Ihan muovinen juttu

Meillä kierrätetään. Jo vuosia sekajäte, biojäte, pullot, paperit ja pahvit ovat menneet omiin osoitteisiinsa. Lasit ja metallit satunnaisesti riippuen paljonko niitä on kertynyt.

Mutta muovi.

Muovi sen sijaan on mennyt aina sekajätteeseen. Lähinnä ollaan sisäisesti pyöritelty silmiä niille, jotka innoissaan kertovat lajittelevat muovinsa. Pölhöä touhua. Siellähän ne palavat kaiken muun sekajätteen mukana (ainakin siis Tampereella). Ja meneehän siihenkin luonnonvaroja että pesee muoviastiat puhtaiksi. Muovin kun tulee olla puhdasta, jotta se kelpaa kierrätykseen.

Mutta jos nyt kuitenkin...


Suomessa kierrätetään vielä vähäisesti muovia. Kierrätykseen kelpaavat puhtaat kotitalouden muovijätteet, jotka eivät sisällä PVC muovia. Muovituotteet kuten pakasterasia tai muovinen mehukannu eivät kuulu muovikierrätykseen vaan sekajätteeseen.

Kierrättäminen on helppoa. Jokainen puhdas muovituote, kuten salaattirasiat, käärepaperit ja muut kotitalousroska kuuluu kierrätyksen piiriin. Pirkanmaan Jätehuolto ohjeistaa mielestäni hyvin: jos tuotteen pesuun menee tuhottomasta vettä ja pesuaineita on hyöty turha. Toisin sanoen jokainen marinadipakkaus tai muuten likainen muoviastia kannattaa laittaa sekajätteen puolelle.

Kun kotimme pikkupomo tuottaa muoviroskaa kiitettävällä määrällä joka päivä, on omaa ekologista omatuntoa jotenkin puhdistettava. Kestovaippojen käyttöön minusta ei ole. Niiden kanssa touhuaminen jo kaiken muun pyykkimäärän keskellä koettelee vahvasti oman sekoamispisteeni rajoja. Käytin kuukuppia kymmenen vuotta ostamatta yhtäkään muovista sidettä tai pikkuhousun suojaa, joten koen voivani tuhota maailmaa yhden vauvan vaippojen verran.

Mutta mitäpä jos lajittelisin vielä hieman lisää?


Niinpä sekajäte- ja biojäteroskiksiemme viereen on muuttanut kaksi tukevaa kangaskassia. Toiseen kerään lasi- ja metallituotteet ja toiseen kierrätykseen sopivan muoviroskan. Lähin keräyspiste on kävelymatkan päässä, joten en voi edes vedota liian pitkään matkaan.

Yksi kangaskassillinen on nyt täyttynyt. Täyttöön meni noin kolme viikkoa, mutta syynä oli osittain se että liian moni pakkaus livahtaa vielä sekajätteen puolelle. Eli meillä en ole huomannut sitä reaktiota, että sekajätteen määrä vähenisi. Mutta opettelua, opettelua...


Vaikka valtamerten muovipyörteet ovat lähinnä muiden maiden tuotoksia, niin eipä se pahaa tee Suomessakaan kierrättää muovia. Kierrätetystä muovista tehdään muovipusseja, jätesäkkejä, putkiä, levyjä ja niin edelleen. Kierrättämällä muovia säästetään maapallon hupenevia öljyvaroja.

Aamulehti on kirjoittanut aiheesta mielestäni varsin hyvin.

Muovin kierrätys ei aina kannata – heitä marinadin tahmaama broileripakkaus sekajätteeseeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kun työaika muutti muotoaan

Jännä huomata, miten käsite työajasta muuttuu yrittäjyyden myötä. Vähän niin kuin käsite omasta ajasta vauvan synnyttyä. Kumpaakaan ei nimit...

Luetuimmat